En efterlängtad anläggning, både för campingens gästar och för innevånare och gäster i Rättviksområdet. En toppmodern anläggning som förutom 25-meters bassängen även innehåller relaxavdelning, barnpool, bubbelbad, bastu, och café.
En mötesplats i Rättvik året om. Entrén sker genom campingreceptionen där också campingbutiken finns med utökat café under höst-, vinter- och vårsäsong. Sittplatser ute i anslutning till serveringen är ca 30 st.
Det finns inget som tyder på att Covid-19 kan spridas till människor via simbassänger så länge de är ordentligt klorerade.
Simbassängerna som är klorerade enligt folkhälsomyndighetens direktiv och rekommendationer kring vilka nivåer av klor som ska tillsättas i pooler och bassänger har säkerställt att farliga bakterier och virus dödas, vilket innebär att Covid-19 viruset dör i kontakt med klorerat vatten.
Det är mycket viktigt att man vid besök i simhallen, tänker på att hålla avstånd till andra besökare, både i pooler, dusch, entré, servering och omklädningsrum.
Tillgång till handsprit finns i entré och vid kioskluckan.
De flesta gillar att bada och här på simhallen kan det ibland vara hundratals personer i bassängerna, men vattnet är ändå lika rent och fint. Har ni tänkt på det? Sitter vi två stycken i badkaret hemma blir det ju grumligt efter en stund. Vad beror detta på? Det vet ni säkert redan. På simhallen tillsätter vi klor i vattnet för att hålla det rent! Så nu ska vi berätta för er om klor och hur det reagerar på smutsen som vi tar med oss ner i vattnet!
När kloret doseras i simbassängen är det fritt klor. Det fria kloret angriper bakterier och föroreningar som hudavlagringar, tåludd, rester från smink och hårprodukter vilka följer med de badande ner i vattnet. Efterhand som kloret verkar och ”äter upp” all smuts i bassängen övergår det från fritt klor till bundet klor. Bundet klor kallas också för kloraminer och är ineffektivt i reningsprocessen. Det är det bundna kloret som står för den kända ”klorlukten” och det är också det bundna kloret som kan göra att ögonen blir röda och irriterade. Det bundna kloret avger också en gas som kallas för Trikloramin och den håller sig cirka 15-20 cm ovanför vattenytan, alltså precis där vi vistas med våra andningsorgan. Trikloramin är inte helt ofarlig utan kan i längden påverka andningsorganen och i värsta fall utlösa astma.
Ju smutsigare vattnet är, desto mer klor måste vi pumpa i bassängerna och mer gas bildas. Därför är det så väldigt viktigt att duscha innan man badar! Vi vill, tillsammans med er försöka få vattnet så rent som möjligt, med så lite klor som möjligt genom att vi alla tänker på att tvätta både kropp och hår innan vi hoppar i vattnet.
Tänk på följande:
– Tvätta kropp och hår med tvål och schampo för att få bort lösa hårstrån, hudavlagringar, smink och rester av hårprodukter.
– Duscha UTAN baddräkt, bikini och badbyxor. Vid dusch med badkläderna på samlas all smuts i dessa och följer med ner i vattnet.
Ute i poolerna bär sedan alla badkläder, små barn måste ha badblöja som sitter tätt om ben och midja.
– Vill man absolut inte tvätta håret så går det bra att använda badmössa eller duschmössa. Det finns massor med fina och bekväma sådana.
Tack för att ni bidrar till bättre vattenkvalité!
I entrén säljer vi bl.a. badleksaker, hänglås, badblöjor, badkläder, för både vuxna och barn. Ett litet urval av hygienartiklar för dam och herr finns i butiken. Utrustning som simglasögon, öronproppar, badmössor och simpuffar för barn finns också. I kiosk och butik finns glass, godis, chips, kaffe, bullar, korv m.m. Sommartid har kiosk och butik ett större sortiment av matvaror.
Alla måste före badet duscha och tvätta sig med tvål, utan badkläder på, av hygieniska skäl. Både svett, parfym, deodoranter, hårprodukter m.m. påverkar vattnet på ett negativt sätt och gör att mer klor måste tillsättas. När kloret och kemikalierna blandas bildas ämnen som är skadliga för luftvägarna. I värsta fall kan det bli så dålig kvalité på badvattnet att vi kan tvingas stänga alla pooler för akut rengöring.
Alla badande måste använda badkläder, kläder som är avsedda för bad. Alltså Badbyxa, baddräkt eller bikini.
Små barn måste använda badbyxor som sitter tight kring midja och ben, som kan köpas i entrén, vi säljer även engångsbadblöjor. I simhallen är det inte tillåtet att bada med underkläder under badkläderna. Detta är inte bara av hygieniska skäl, bomullsunderkläder fäller och luddet täpper igen filtren i reningsanläggningen. Tänk på att alltid använda kläder avsedda för bad, ej i bomulls T-shirt eller andra underkläder, även om de är rena. För mycket ludd från badkläder skulle kunna leda till stängning av badet, av hälsoskäl. Våra filter kommer inte att klara av mängden ludd vilket leder till orenheter i vattnet som i sin tur kräver mer klor, och till slut blir klorhalten ohälsosamt hög att bada i.
Vandra runt på Enåbadet med vår VR-visning.
Inne på badet finns en mysig servering med sittplatser intill barnpoolen och sommartid på den soliga uteplatsen mot lekparken.
Här kan du njuta av nybakade bullar, kaffe, godis och glass samt lättare snabbmat som korv, pannkaka, pizza och paj m.m.
Under icke camping-högsäsong finns utökat café i butiksdelen av receptionen.
Om du vet med dig, att du själv eller dina barn har fotvårtor, tänk på att det är mycket smittsamt. Se till att använda badskor i alla utrymmen där du annars går barfota. Badskor eller badstrumpor är också ett bra halkskydd på våta golv.
I simhallen och i alla lokaler som hör till, måste alla tänka på att visa hänsyn. Alla besökare vistas i simhallen på samma villkor, och samsas om utrymmet i poolerna.
Om skylten “motionssim” står vid en bana får det inte förekomma lek och plask i den banan. Motionssim kan vara både bröstsim och crawl.
Det är inte tillåtet att filma eller fota besökande i lokalerna.
Tänk på att det är vatten på golven, och det kan därför vara halt, så undvik att springa och påminn dina barn om det, gärna en gång för mycket.
Hantera badleksakerna i simhallen på ett sådant sätt att ingen känner sig osäker, en stor gummiring som kommer flygande i luften kan orsaka stor skada om man träffas i huvudet.
Om du lånat badleksaker från receptionen, lämna alltid tillbaka, leksaker får inte bli liggande på botten av poolerna, det hindrar rengöringen under natten.
Se dig för innan du hoppar i från kanten eller startpall, se till att det är fritt i poolen där du tänker hoppa.
Enåbadets personal har rätt att säga ifrån om hänsyn inte visas, om tillsägelse måste upprepas har personalen rätt att avvisa personer som stör andra badande, ingen entré återbetalas då. Om man upprepat bryter mot våra regler, kan vi spärra säsongskort.
Det är ok att ta med sig egen vattenflaska eller fika till simhallen, men tänk på att de som handlar i vår kiosk har förtur att sitta vid borden i serveringen. Om du har egen mat/dryck med till simhallen, omklädningsrum, bastu eller andra utrymmen, tänk på att aldrig ha glasflaska eller glasburk. Om dessa skulle ramla i golvet och gå sönder blir vi tvungna att stänga och genomföra omfattande städning av alla golv, vi har då rätt att ta betalt för den extra städningen.
Om du tar med dig cyklop till simhallen, se då till att det är gjort helt i plast, alltså att själva ögat ej är gjort av glas, risken finns att du tappar det i golvet. Krossat glas på simhallens golv är inte alls bra. Om det ändå händer har vi rätt att ta betalt för den extra städning som krävs. Vi har ingen utlåning av cyklop och simglasögon, däremot säljer vi simglasögon i entrén.
Enåbadets simhall är ansluten till ePassi
Du löser in dina checkar som betalning för badentré: dagkort, 10-kort eller säsongkort.
Checkerna kan inte växlas till kontanter.
För att betala med ePassi behöver du ha appen aktiv, och din arbetsgivare ska ha registrerat dig där. Du betalar på plats i appen.
All information kring entrékort som priser, giltighet m.m. finner du under fliken Priser
Reception: 0248-561 00
Besöksadress: Enåbadsvägen 8, 795 32 Rättvik
enabadet@firstcamp.se